top of page

Marit Mesipuu: Mis on Rännak?

Rännak on enesearengumeetod, mille abil saab vabastada vanu emotsioone ja valulikke mälestusi, mis on aluseks nii füüsilistele kui ka emotsionaalsetele probleemidele (tervisehädad, depressioon, ärevushäired, suhteprobleemid jne). Rännaku käigus saad vaadata üle minevikus kogetud sündmused ning nende põhjal loodud uskumused ja mõtted iseenda, teiste ja elu kohta, ning need ära muuta. Lisaks annab rännak praktilise oskuse, kuidas kasutada oma emotsioone ja minevikukogemusi enda elu muutmiseks.


Rännakumeetod sai alguse ühe naise erakordsest tervenemisloost, mille käigus ta avastas viisi, kuidas pääseda ligi inimeses peituvale piiritule iseenda tervendamise väele. See naine on Brandon Bays ning rännaku abil tervendas ta end kuue ja poole nädalaga korvpallisuurusest kasvajast. Tänaseks on Brandon seda meetodit maailmaga jaganud üle 25 aasta, mille jooksul on tuhanded inimesed, sh eestlased, tervenenud erinevatest emotsionaalsetest ja füüsilistest probleemidest nagu depressioon, suhteprobleemid, tervisehäired jpm.



Miks on uskumused olulised?


Iga meie uskumus, nii teadlik kui ka alateadlik, loob meie füüsilist reaalsust ning mõjutab kõiki elu valdkondi — emotsionaalset ja füüsilist tervist, suhteid elukaaslase, sugulaste, sõprade, töökaaslaste või naabritega, materiaalset jõukust, eneseteostust jne. Tihti on tegemist alateadlike uskumustega, mis on nii sügaval, et me ei oska isegi aimata, et mõni muu võimalus võiks eksisteerida.

Kui oled näiteks lapsepõlves või koolieas tihti tundnud, et sa ei saa asjadega õigesti hakkama, saab sellest sinu uskumus. Nii kasvab sinust täiskasvanu, kes kahtleb oma valikutes ning usaldab teiste inimeste arvamust rohkem kui enda oma. See omakorda mõjutab seda, milline on sinu lähisuhe elukaaslase ja lastega, kuidas saad läbi töökaaslaste või ülemustega ning tihti ka seda, kui kõrge on sinu sissetuleku tase. 

Lisaks meie enda kogemustele on meisse salvestunud ka meie vanemate ja vanavanemate ning ühiskonna uskumused ja mõttemustrid. Nii on näiteks paljudes meis alateadlik hirm selle ees, kui elu läheb liiga hästi (mind võidakse siis tõrjuda ja kadestada, jään üksi või hakatakse taga kiusama) ning iga lapski teab, et pill tuleb pika ilu peale (parem siis igaks juhuks mitte liiga palju rõõmustada, et pärast halvasti ei läheks). Taolised uskumused kokku tingivad selle, et hakkame ise alateadlikult probleeme ja takistusi tekitama kohe, kui asjad hakkavad elus või suhetes "liiga hästi" minema. Kuna tegemist on enamjaolt alateadlike protsessidega, paneme oma valulikud kogemused ebaõnne arvele, taipamata, et tegelikult põhjustavad neid meie enda alateadlikud programmid, mida on võimalik teadlikult muuta.



Kuidas Rännak aitab?


Rännakus pääsed ligi just nendele mälestustele ja uskumustele, mis on seotud sinu praeguse olukorraga, mida soovid muuta. Jätkates ülaltoodud näidet, võib Rännakus üles tulla üks konkreetne mälestus, kus tundsid end vanemate või õpetaja sõnade tõttu saamatuna. Rännakumeetodi abil puhastad selles mälestuses kogetud valu ning uskumused, jõuad sügavate mõistmisteni ning vajadusel ka andestuseni. Lõpuks "ütled" alateadvusele, millised uskumused enam ei kehti, ning salvestad nende asemele uued, mis hakkavad sind edaspidi juhtima. Mõne aja möödudes märkad, et eneses kahtlemine on kadunud — vanad mõttemustrid ei juhi sind enam. Ja kuna väline maailm on sisemise peegeldus, on hakanud su ellu tulema uusi võimalusi ja valikuid, mis vastavad sinu soovidele ja unistustele ning mida saad nüüd ilma kahtlusteta realiseerida.


Ülaltoodud näited on väga väike kild sellest, millega Rännak saab aidata. Rännak hõlmab veel palju enamat, oluline on vaid sinu enda soov ja valmisolek muutuseks. Isegi kui sul pole õrna aimugi, kuidas see juhtuda võiks.


Lisaks sellele annab Rännak sulle väga praktilised vahendid, kuidas igapäevaelus kõigi tunnetega toime tulla. Kuigi me püüdleme pidevalt õnne ja heaolu suunas, on hea teadvustada, et tunded nagu kurbus, viha, pettumus jne ei kao täielikult kunagi — küll aga on võimalik õppida kõiki neid tundeid tundma nii, et see ei häiri sinu elu ega suhteid. Veelgi enam — sa õpid, kuidas kasutada neid tundeid edaspidi ka iseseisvalt oma mineviku ja oleviku tervendamiseks. 


Rännaku puhul ei ole tegemist hüpnoosiga — sa oled pidevalt teadlik kõigest, mida sa koged ja räägid, ning teed kõik valikud protsessi käigus ise. Rännaku juhendaja küsib vaid küsimusi ja vajadusel juhib tähelepanu suundadesse, kuhu sa ise võibolla ei oska kohe vaadata.




"Kunagi ei ole liiga hilja omada õnnelikku lapsepõlve!"

— Anthony Robbins




Soovid luua muutust oma ellu, tule Rännaku ONLINE intensiivseminarile 8.- 10. aprill 2022: https://rannakuseminar.ee


Kui soovid rännakumeetodi kohta rohkem teada, loe Brandon Baysi raamatut "Rännak". Raamat on saadaval raamatupoodides ja -laenutustes.



Marit Mesipuu on lisaks rännakupraktiku õppele ja akrediteeringule omandanud teadmisi ka Holistika Instituudis, Tartu Ülikoolis, õppinud Kristiina Raie ja Tiina Pedaku juhendamisel ning läbinud veel mitmeid teisi meele- ja kehatöö praktikaid ja kursuseid.

Marit on enda esimesest Rännaku kogemusest rääkinud nii: "Oma esimese rännaku eel mäletan endas tugevat veendumust, et kuna mu elus on kõik hästi ja olen minevikusündmused ja nende mõju enda jaoks juba ammu lahti mõtestanud, siis tõenäoliselt ei saa rännak mulle midagi uut pakkuda. Täna tagasi vaadates olen ääretult tänulik, et uudishimu minus tookord siiski võitu sai, sest juba esimene rännak tõi üles mälestuse, mille arvasin ammu lahendatud olevat."



Artikkel esmalt ilmus: rahutaru.ee

Kaanefoto: Pille Kirsi

185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page